Beszámoló: Central European Fashion Days 2014

A Design Hét 2014 végéhez érve eljött az idő, hogy beszámoljunk a magyar divatvilág egyik legnagyobb eseményéről, a Central European Fashion Days-ről. A rendezvényt a Design Terminál csapata idén először a Toni&Guy Fashion Week stábjával kiegészülve vezényelte le. A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázat döntője is az eseméy keretein belül került megrendezésre, melynek során a legtehetségesebb magyar divattervezők mellett cseh, lengyel és szlovák designerek is bemutatkozhattak. Az összefogás eredménye pedig Közép-Európa egyik legnagyobb divateseménye lett.

Na de térjünk át a lényegre, a divatbemutatókra, tervezőkre és természetesen a jövő évi tavaszi-nyári kollekciókra, melyeket a magyar divat követői két napon keresztül csodálhattak a catwalk melletti sorokból.A designerek brandjeik alapvető jellegzetességeinek megtartása mellett megújulva jelentek meg tavaszi-nyári kollekcióikkal. A bemutatók mindegyikén olyan izgalmas megoldásokkal találkozhattunk, melyeknek hála már alig várjuk a következő szezont!
Fontos, hogy a tervezői darabok ne csupán a kifutón, de a vállfákon is megállják a helyüket – továbbá elengedhetetlen, hogy ezek a ruhák a mindennapjaink részévé is válhassanak. A CEFD tervezői eleget téve ezeknek az igényeknek, az esztétikai értékek mellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a bemutatott darabok hordhatóak is legyenek.Most pedig idézzünk fel a rendezvény legjobb pillanatait és azon darabokat, melyekbe első látásra beleszerettünk.

Ha pedig már a rajongásnál tartunk, nem feledkezhetünk meg egyik állandó tervezőnk,
 Konsánszky Dóra bemutatott kollekciójáról sem. Elfogultság ide vagy oda, tagadhatatlan, hogy a Konok Tamás festőművész képei által inspirált darabok a rendezvény legjobbjai közé tartoztak. A fekete-fehér-bézs árnyalatokat főleg a sárga szín, valamint néhány, az említett festmények világából kiemelt print teszi egyedivé. A konsanszky márkára jellemző innovatív megoldások, variálhatóság és részletgazdasága mellett sikerült egy komoly művészi értékekkel bíró kollekciót kreálnia.
USE Unused kifinomult, minimál, főként pasztell színekből építkező, kicsit a francia sikk érzését keltő kollekciója teli találat. Az asszimetrikus megoldás pedig még különlegesebbé teszik, a letisztul sziluetteket. Égszínkék-fekete-fehér-korall. Ez a négy szín dominál Kata Szegedi tavaszi-nyári kollekciójában. A tervezőnő a színek és printek mellett az anyagok textúriáival is játszik; neoprén, muszlin, néhol pedig áttetsző vagy szempilla fonalnak is nevezett textúra jelenik meg.A sportos elegancia kifejezés szinte minden Nanushka kollekciónál megállja a helyét, ez most sincs másként. A nagyrészt pasztell színek használata mellett a mély szürke, az okkersárga és a sötétkék dominálnak, továbbá ezen színekből alkotott printek törik meg az egységet.Az ÁERON márka ismét hozta a tőle jól megszokott magas minőséget és stílust. A kollekción belül sokféle anyag és sziluett keveredik, de mégis összeáll egy teljes egésszé. A sok pasztel színek mellett a sötétzöld és fekete bőr kap hangsúlyt. A minimál és oversize stílus koronázatlan királya, a NUBU márka fekete-fehérben látja a jövő tavaszt. A fényes és matt felületek játéka mellett egy print is megjelent a kollekcióban.ANDA tavaszi-nyári kollekcióját is a monokróm színek jellemzik. A sminkben jelenik meg egyedül szín, a pirost.A vagány, laza, kényelmes hétköznapi vonal kedvelőinek a Je Suis Belle legújabb kollekciója lehet a favorit. A kivágásoknak és kreatív részletmegoldásoknak köszönhetően az egyszerűbb darabokat is sikerült izgalmassá varázsolnia a tervezőpárosnak.A pasztell színek használata miatt Tomcsányi Dóri kreációi is követik a trendeket, megfűszerezve azzal a játékossággal, ami a szezon egyik meghatározó eleme lesz. A tervező printjei mindig is nagy kedvenceink voltak, és úgy tűnik, rajongásunkat a 2015-ös darabok csak erősíteni fogják.A THE FOUR csapata is kellemes meglepetést okozva rukkolt elő jövő évi kollekciójukkal, melyből a kreatívitás abszolút nem hiányzott. Fiatalos, laza, vagány. Egyszerűen megnyerő a kollekció.Az esemény kiemelkedő részét képezte a Gombold újra! pályázat döntője és eredményhirdetése, mely a bemutatók után, szombat este zajlott le. A tizenkilenc döntős a kortárs trendeknek megfelelően, a három másik ország kultúrájából merített inspirációkra támaszkodva alkották meg kollekcióikat. A döntő tourt Mihalik Enikő nyitotta, őt pedig a tervezők minikollekciói követték.


(fotó: Pozsonyi Roland)

A zsűri által meghozott végleges döntéssel abszolút egyet értünk! Öltözék kategóriában a lengyel Domi Grzybek bizonyult a legjobbnak, a kiegészítő kategória győztese a Balázs Viola-Szécsi Tamás tervezőpáros lett.

 

(fotó: Pozsonyi Roland)

A legjobb magyar tervezőnek a Novembert (Hársfalvi Réka, Schütz Nikolett, Szenteczki Boldizsár) választotta a szakmai zsűri.


(fotó: Pozsonyi Roland)

Annak ellenére, hogy a rendezvény ebben a formában először jött létre, a szervezők összefogásának és szakértelmének köszönhetően egy színvonalas és különleges hétvége részesei lehettünk. A pályázat nyerteseinek gratulálunk az elért sikerekhez, a bemutatott tervezőknek pedig a legújabb kollekciókhoz. Mi már alig várjuk a folytatást! 


Esemény fotók: Gerebenics Zsófia
Kifutó fotók: Holecz Endre


ONE Fashion
Galéria (22)
Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014 Beszámoló: Central European Fashion Days 2014