Budapest Fashion Night 2015 + Celeni mini interjú

Május 7-én, csütörtökön került megrendezésre az idei Budapest Fashion Night. Az esemény helyszínét a korábbi évekhez hasonlóan a Boscolo Hotel biztosította, és a Bloom Fashion Group rendezésében valósult meg, immáron 10. alkalommal.
 
Epres Panni köszöntőjében kiemelte, hogy a Budapest Fashion Night a legkorábbi magyarországi kezdeményezések közé tartozik, mely a hazai divatszakma képviselőinek tevékenységét hivatott népszerűsíteni. Első megrendezésekor még nem igen volt olyan stabil és eredményesen működő hazai divatesemény, amely kellően széles nyilvánosságot biztosított volna a fiatal tehetségek bemutatkozására.

 

 
Hagyományos módon, a divatesemény egy meghívott tervező aktuális kollekciójának bemutatójára épül. Idén Cselényi Eszter márkája, a CELENI vonultathatta fel 2015-ös őszi-téli kollekcióját. A tervezőnő a Glamour Women of The Year 2015 „Az év divattervezője” kategóriájának egyik jelöltje volt.
 
A CELENI bemutatója mellett ezúttal egy rendhagyó programmal is meglepték a közönséget. A jubileumi alkalom apropóján a korábbi években közreműködő tervezők egy-egy kreációjából összeállított válogatást mutattak be. Ennek résztvevői a következő márkák voltak: 1975, Art’z Modell, Cako, Daalarna, Gabo Szerencses, Ilinx, Kemenesi, Maison Marquise, Manier,  Márton-Végső, Nagy Agota Collection, NOS Collection, Sziráczky.

 

 
A bemutatók után az esemény látogatói egy fogadáson vehettek részt, illetve az érdeklődők az ún. Designer Roomban testközelből is megismerkedhettek az előzőleg kifutón felvonultatott darabokkal, elsősorban Cselényi Eszter alkotásaival. A megtekintésre kiállított és új kollekciós darabok mellett a látogatók egyedi tervezésű CELENI-esküvői ruhákról, a megrendelés menetéről, körülményeiről is tájékozódhattak.
 

 
A fogadás ideje alatt, a Designer Roomban a tervezőnővel a CELENI-márkáról, a magyar divatról és a ONE Fashion Budapesttel közös munkájáról beszélgettünk.
 

 
ONE: Mondanál néhány szót a ONE Fashion-nel való együttműködésedről?
Cs. E.: A ONE Fashionös lányokkal már elég régóta együttműködünk, még a ONE Fashion kora előtt kezdtük el ezt az együttműködést, és én úgy gondolom, hogy nagyon jó, hogy Magyarországon elindult egy ilyen vállalkozás, és egyben nagyon fontos is. A ONE Fashionben egy kicsit más a CELENI jelenléte, mint a többi üzletben. Itt igyekszünk a fiatalabbakat is kiszolgálni, és az oda küldött mintakollekciókat egy picit olcsóbb árkategóriában kínáljuk, hogy így ezek a darabok a számukra is könnyebben hozzáférhetőek legyenek.

 

 
ONE: Mit gondolsz a magyar divatról? Véleményed szerint van-e olyan konkrét jellegzetesség, ami megkülönbözteti a hazait a többi ország/régió divatjától?
Cs. E.: Én igazából nehezen tudnék olyat mondani, ami megkülönböztet minket. Én azért próbálok a saját dolgaimból meríteni, a saját kultúránkból, azokból a dolgokból, amelyek körülvesznek minket itt, mert úgy gondolom, hogy ezzel lehetünk mások és azzal a történettel, amit én ezek a dolgok mögé teszek. Igyekszem olyan dolgokat csinálni, ami magyar ugyan, de nem tartozik az elcsépelt kategóriába. Azt hiszem, hogy sokat fejlődött a magyar divat az elmúlt időszakban. Nagyon sokan jó tervező van nagyon pici piacra, ezért nehéz dolgunk van. Én próbálok együttműködni másokkal is, mert hiszek abban, hogy így tudunk előre jutni. Sajnos a magyar piacból nem tudunk igazán megélni, ezért muszáj külföldre is kimenni, és úgy gondolom, hogy ez az összefogás ennek nem akadálya.
 
ONE: A CELENI inkább külföldön vagy Magyarországon van jelen?
Cs. E.: Mi itthon is és külföldön is adunk el. Én nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ebben a hónapban is két új üzletünk van itt Magyarországon, és vidéki városokban is, ahol úgy gondolom, hogy nagyon sokan nem próbálkoznak, mert azt hiszik, hogy nincsen pénz. Szerintem mindenhol van piac, mindenhol szeretnek az emberek öltözködni, és talán elindult egy olyan kultúra, hogy szeretnénk egy picit egyedibb ruhákat venni, viselni, és nem kizárólag a fast-fashionre vagyunk nyitottak, amit amúgy mindenki hord.
 
ONE: A saját szavaiddal, megfogalmazásodban milyen karakterjegyekkel jellemeznéd a CELENI márkát?
Cs. E.: Minden egyes kollekció tervezésénél nagyon fontosnak tartom, hogy olyan ruhákat tervezzek, amelyek egészen nagyobb méretekig is felvihetők, olyan stílusban, ami a következő szezonban sem lesz lejárt, amit tíz év múlva is felvehetünk. Így nagyon fontos a minőség, az, hogy luxusalapanyagokból dolgozzunk. Ma már az alapanyagok nagy részét külföldről rendeljük. Továbbá úgy gondolom, hogy mindig egy erős sztori van a dolog (kollekció - a szerk.) mögött, és figyelek arra, hogy valamilyen módon mindig a kézművességet is belevigyem a munkámba. A nyári kollekciónál és most, a télinél is festettünk; a jövő nyárinál egy picit másra lehet számítani, de szintén kézimunkás dolgok lesznek benne. Mindig vannak sziluettek, amik visszatérnek, amiket jól adtunk el, és mivel szerették az emberek, érdemes őket újragyártani. ONE Fashion,
Salvai Rami