Divatkifejezések Szótára

Sokszor olvashattok olyan kifejezéseket divattal kapcsolatos cikkekben, melyeket ha hallottatok is már, nem feltétlenül tudjátok a pontos jelentését.
Így hát összeszedtünk Nektek sok olyan - hol átvett angol kifejezést, hol pedig magyar - szófordulatot, melynek jelenése sokak számára ismeretlen lehet. 
Ha kimaradt volna bármilyen szó, ami ide tartozna és érdekel Titeket, írjátok meg Nekünk, és mi kiegészítjük vele a listánkat! ;)


A
A-vonal: Christian Dior-féle vonalvezetés. Az ’A’ betűhöz hasonlító szabás, keskeny vállakkal, alacsony derékrésszel és szélesen kibővülő szoknyával.
Armani-ujj: Két különböző anyagból készített, felhajtott ujj.

B
Badges: Rávarrt címerek vagy emblémák, amelyek sokszor egyesületi szimbólumokhoz hasonlítanak.
Basic: A ruhatár alapdarabjai. Olyan egyszerű szabású, és stílusú darabok, melyeket könnyű, sőt célszerű mással kombinálni.
Bomber dzseki: Többnyire nejlonból készült, katonai stílusú blousonkabát. 
Boyfriend nadrág: Bő túl nagynak ható farmerek. Lezser, fiatalos stílus. Úgy néz ki, mintha a lány a barátja nadrágját vislené.

C
Camouflage: Katonai álcázó mintázat zöld-olíva-barna színben. Cargo nadrágokon vagy parkákon látható a leggyakrabban. A military stílus alapja.
Capri-nadrág: Háromnegyedes hosszúságú, szűk nadrág, oldalt rövid sliccel. Az eredetét az előző század ötvenes éveibe vezetik vissza.
Ceruzavonal: Testhez simuló szabásvonal; Christian Dior vezette be a csípőtől lefelé egyenes szabású szoknyával 1948-ban.
Chanel-kosztüm: Az 1950-es években terjedt el, megszilárdítva a húszas évek óta világsikerű divattervezőnő, Coco Chanel hírnevét. Az egyenes, enyhén bővülő, térd körül végződő szoknyát dobozszerű, gallér nélküli kiskabát egészíti ki, szegélyeit bordűr díszíti, s aranygombokkal vagy láncokkal záródik. E kosztüm legkedveltebb anyaga a színes tweed szövet.
Clutch: Más néven envelope bag, azaz borítéktáska. Általában keskeny, lapos téglalap alakú, de készülnek kisebb doboz formájú fémes változatok is.
Colour Blocking: Kontrasztban gazdag színek blokkokban való viselése.
Cut-outs: Kivágások a ruhákon, amely sok bőrt láttat.

D
Delivery: Szállítás.
Destressed look: Lezser megjelenés, pl. bő póló és farmer laza vagy boyfriend fazonban.
Destroyed jeans: Koptatott-szaggatott farmer. Mosott denimből készített nadrág, amelyen elvarratlan szélek, hasadások, kopott felületek vannak.
DIY: A Do It Yourself rövidítése, jelentése csináld magad. Rengeteg honlap foglalkozik vele, melyek ötleteket és útmutatást adnak ruhák átalakításához, kiegészítők kreálásához.

E
Empire-vonal: Mell alatt redőzött ruhák és kabátok, amelyek lazán omlanak le a lábra. A divatba gyakran visszatérő stílus.
Easy care: Jelentése könnyen kezelhető. Az ilyen ruhadarab legtöbbször mosható is, és könnyen vasalható.

F
Fade out: Fokozatosan halványodó, világosodó színárnyalat textíliákon.
Fast fashion: Azok a boltok, melyek arra specializálódtak, hogy a divattervezők által meghatározott trendeket, elérhető áron piacra bocsássák.
Five pocket: Klasszikus farmer forma. Nadrág derékhajtás nélkül, két farzsebbel és két benyúlós zsebbel elöl, plusz egy kis aprópénz zsebbel.
Francai zseb: A szoknya vagy nadrág oldalszegélyeire helyezett zseb.

H
Haute Couture: A XIX. században létrejött, un. nemes szabászat. Ma egy meghatározott gyártási formát jelöl, melynek során a ruhákat egyedileg, mérték után tervezik, és kézi munkával varrják. 
Haul: Azaz zsákmány. Főként divatblogokban használt kifejezés, a frissen beszerzett ruhákra, kiegészítőkre vonatkozik.

G
Godet: Kúp alakú betoldás az aljaszélen, amely a felül szűk szoknyának lent libbenő bőséget ad

I
Inbetween kabát: Könnyű kabát, amely utcai és szobai viseletként egyaránt használható.
It-bag: Az épp dvatban lévő designerek táskamodelljei.

J
Jackie-O kabát: Rövid, szögletes, elegáns női kabát, gyakran 3/4-es ujjal. Jackie Kennedy Onassis viselte ezeket kosztümhöz.
Jeggings: A szó a jeans és a leggings szavakból tevődik össze. Szuperszűk, nagyon rugalmas denimeket értenek ez alatt derékrész nélkül, amelyek szorosan simulnak a testre.
Jersey: A kötött anyagok gyűjtőneve. Készülhet gyapjúból, pamutból, selyemből, nylonból és akrilból is.

K
Kaftán: Laza szabású, egyenes, gombos ruhadarab.
Konfekció: iparilag, tömegesen előállított készruházat, amely szabványosított méretekben kapható az áruházakban és szakboltokban. Minősége és ára nagyon különböző lehet. Korlátozott mennyiségben gyártott, exkluzív válfaja a préta-porter

L
Lasercut: Varratok nyitott széllel történő feldolgozása speciális lézer technikával, mely megakadályozza, hogy a varrat szélei kirojtosodjanak.
Layering: Réteges ötözködési elv, a hosszabb és rövidebb ruhadarabok egymást fölötti viselése.
Loafer: Általában lapos talpú, nyelves átmeneti lábbeli. Az egyszerű szabást szegecsekkel vagy feltűnő színnel, mintával dobják fel.
Look: A divatbemutatókon vagy fotózásokon a modellen megjelenő - ruhadarabok és kiegészítők - outfit összefoglaló neve.
Louvre pliszé: Vízszintes irányú pliszék.

M
Matchy-matchy: A színek túlzott harmóniája egy szetten belül. Minimum három darab esetén, például azonos színű cipő, táska és sál párosítása.
Midiszoknya: Lábszárig érő szoknya; bár a kifejezés már nem használatos, a hosszúság 1973-tól uralkodik.
Mokaszin: Lapos talpú cipő díszítő varratokkal. Mostanában gyakran hímzéssel dekorálják az etnó stílus jegyében.

N
Nappabőr: A sima felületű bőrök összefoglaló neve.
Negligé: Légies, gyakran átlátszó hálókabát, pongyola, amely illik a hálóruhához.
New look (Corolle-vonal): Világhírű sziluett, amelyet Christian Dior teremtett 1947-ben. A keskeny, gömbölyded váll, a szűk derék, a kihangsúlyozott mell és a széles, lábszárig érő szoknya igen nőies stílussá teszik. 
NOS: Never Out of Stock, vagyis állandó raktárkészlettel bíró termékek.

O
Op-art: Művészeti stílus, absztrakt, geometrikus minták és feltűnő színek, különösen a fekete és a fehér használata jellemzi; erős hatást tett az 1960-as évek divatjára.
Oversized: Túlméretezett, szándékosan lógó hatást keltő darabok, jellemzően pulóverek.

P
Parka: Sportos, hosszú dzseki vagy rövid kabát időjárásálló alapanyagból. A klasszikus parka jellemzői a bő zsebek a medencevonalban, zsinórbehúzás a derékrésznél és az aljaszélen, valamint a kapucni.
Passzé: Rátét, amely kihangsúlyozza a ruhadarab egy bizonyos részét (pl. tűzés egy kabát hátán)
Plisé: keskeny, levasalt hajtások sora, amely az anyagot különösen hajlékony, szép formákba rendezi a test körül.
Pop-up store: Rövid élettartamú, hirtelen felállított, majd lebontott bolt. Különleges, kreatív de alacsony költségvetésű berendezés jellemzi, így kevés befektetéssel nagy hasznot képes termelni.
Pret-á-porter: A tömeggyártott ruhák, melyeket átalakítás nélkül tudunk viselni.
Princesszvonal: Derékvarrás nélküli kabát vagy ruha; a szabást a függőleges varrás kidolgozása hozza létre. 1863-ban Charles Frederick Worth vezette be, majd 1900-ban, az 1930-as években, valamint 1955 és 1965 között ismét népszerű lett. 

R
Ready to wear: Ld. Pret-á-porter.
Roll-up: A nadrág feltűrt vagy felhajtogatott aljaszéle.

S
Seamless: Jelentése: varrat nélküli. Ilyenek a fehérneműdivatban az oldalvarrás nélküli vagy a nagyon lapos varrattal készített modellek, valamint a varrat nélküli melltartók kosara. Előnye, hogy a fehérnemű kontúrja ezáltal nem nyomódik át a felsőruházaton.
Shift dress: Egyenes szabású, derékban laza ruha szűkítővarrások nélkül.
Smart denim: A destroyed denim elletéte. A farmeranyag nem elhordott hatású, hanem hibátlan, minőségi benyomást kelt.

T
Tailor made: A tradicionális szabászművészetre támaszkodó öltözékre használják.
Tapered jeans: Olyan farmerszabás, amely a fenéknél lezser, alul pedig szűk. Répafazon új kiadásban, elsősorban férfiak számára.
Tour: Divatbemutatókon egy stílust, vagy többtervezős bemutatón egy tervező ruháit bemutató "kör".
Trench coat: Például a Burberry ikonikus ballonkabátja. Jellemzője a kétsoros gombolás, gallér, A- vonalú szabás.
Tweed: Durva szövetű, általában színes gyapjúanyag. Leggyakrabban blézereket, kosztümöket készítenek belőle.

U
Urbanwear: Összefoglaló kifejezés a fiatalok lezser, városias megjelenésére, amely a club és deszkás stílus trendjeit veszi át. Felnőttebb és tisztább, mint a streetwear és a skater stílus. Részben a hip-hop stílus is használja.

V
Viszkóz: Cellulózból készült műszál.

W
Wedge Sneakers: Éktalpú praktikus cipő, mely egyszerre nőies és sportos.
Wellie: A wellington boot rövidítése – klasszikus, vízálló, térdig érő gumicsizma, amelyet a brit Duke of Wellington talált fel. A divatban ez az új kötelező darab a fesztivállátogatók számára.

Y
Y-vonal: Ruhavonal, amelyet 1955-56-ban Christian Dior tervezett; szűk ruha vagy szoknya, széles hajtóka, V alakú nyakkivágás jellemzi, amelyek együttesen „Y" betűt alkotnak.

Z
Zsabó: mellfodor; fodros, csipkés melldísz a blúzon vagy ingen.
ONE Fashion