OFF-Biennále Budapest

Az OFF-Biennálé egy különleges, újszerű, kortárs kezdeményezés, melynek célja egy kétévente megrendezendő művészeti eseménysorozat beindítása. Egyedülállósága abban gyökerezik, hogy nem egy intézmény, hanem a művészet különböző területein tevékenykedők – művészek, kurátorok, művészetszervezők, galériások, műgyűjtők – és számos egyéni támogató, önkéntes együttműködésének köszönhetően szerveződik, működik és valósul meg.

A kezdeményezők szavaival élve az OFF-Biennálé célja, hogy: „...a szélesebb közönséghez közelebb hozza a kultúra egy szeletét, a kortárs művészetet. Az OFF a sablonoktól, a megszokásoktól elrugaszkodó, önálló gondolkodás és cselekvés fontosságát hirdeti. Megmutatja, hogy a kortárs képzőművészet éppen ennek a katalizátora lehet — vagyis jóval több, mint pusztán luxus és gyönyörködtetés...Az OFF célja, hogy megmutassa, a kortárs képzőművészet érzékeny, éleslátó, kritikus hangokkal teli, izgalmas és figyelemre méltó művészeti ág, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sokunkat foglalkoztató aktuális kérdésekre releváns válaszokat adhassunk. Az OFF tehát mindenkihez szól, aki nyitott és gondolkodó kultúrafogyasztó. Edukációs programjaival pedig segít, hogy azok is jobban megérthessék a kortárs művészetben zajló folyamatokat, irányzatokat, akik eddig csak távolról figyelték ezt a területet...

Az eseménysorozat sokszínűségét biztosítja, hogy a művészet számos területét, ágazatát felöleli. A résztvevők között egyaránt találkozhatunk magyar és külföldi művészekkel, a hatvanas-hetvenes évek neoavantgárd alkotóival és a fiatalabb generáció munkáival is. Kiállítások, performanszok, workshopok, előadások, városi séták várják az érdeklődöket.

 

A programok Budapest több különböző pontján, a galériáktól a műtermeken át a közterekig a legváltozatosabb helyszíneken valósulnak meg. Emellett néhány vidéki és külföldi város is otthont ad egy-egy programnak.
Az Off működőképessége és innovatív jellege az összefogásban rejlik, a nyitottságban, elhivatottságban. Megszervezése és megvalósulása is azt bizonyítja, hogy szükség van a merész kezdeményezésekre, és hogy a kortárs művészet igenis aktuális, művelői a jelenben élnek, foglalkoztatják őket a kulturális, társadalmi, politikai kérdések – hozzánk szólnak, mindenkihez szólnak, csak akarni kell meghallani és megérteni, és az Off-Biennálé pontosan ebben segít.
 
Az Off-Biennáléról és programjairól bővebben az eseménysorozat honlapján: http://offbiennale.hu/hu/, vagy a facebook-oldalán tájékozóhatsz! Az események többsége 2015. április 24. – május 31. között látogatható, viszont a kiállításmegnyitók, workshopok, előadások és performanszok pontos időpontjai miatt mindenképp érdemes figyelemmel követni az online felületeiket!


ONE Fashion,
Salvai Rami