SEE MORE FASHION EXHIBITION / NAWEN – Látni és láttatni!

A divat kommunikációs eszköz, médium. Az öltözködéssel szavak nélkül mutatkozunk be – szándékosan vagy a divat és a trendek iránt érzett legcsekélyebb érdeklődés nélkül, de minden esetben üzenünk a külvilág felé. A divattal – ahogy a közhely is tartja – önkifejezünk. Viszont érdemes megnézni, hogy mi történik akkor, ha egy kicsit tovább megyünk, és nem csak önmagunkat fogalmazzuk meg, hanem mondjuk egy társadalmi jelenséget, problémát, kérdést választunk a kommunikációs eszközünk segítségével feldolgozandó témaként.
 
A SEE MORE Fashion Exhibition megvalósulásának hátterében éppen egy ilyen társadalmi jellegű kiindulópont áll. Különböző iparágak területén tevékenykedő szakemberek, művészek közös munkájának gyümölcse a rendezvény, és egyben kitűnő példája annak, hogy az újdonságokra való nyitottsággal, rugalmassággal és alázatos munkával igenis generálható változás.

 
 

 Az olyan kezdeményezések, mint a SEE MORE Fashion Exhibition segítenek. Látnak és láttatnak. Szervezői meglátják a társadalmi problémát, a helyzet javítására kínálkozó lehetséges megoldást, és sajátos eszközeikkel – jelen esetben igen látványosan, éppen vizuális eszközökkel – felhívják rá a figyelmet, megmutatják mindenkinek; nem csak láthatóvá teszik, hanem a látóterünkbe is helyezik azt.
 
A szóban forgó kiállítás apropója egy startup cég, a Nawen vakokat és gyengénlátókat segítő eszközének bemutatása és népszerűsításe. Az ultrahang-alapú eszköz a fehér botot egészíti ki, melynek mintegy 70 cm-es hatótávolságát 4 méterre növeli és ultrahang keltette rezgésekkel jelentősen kiterjeszti a térbeli tájékozódást, egyben biztonságosabbá és kényelmesebbé téve azt.

 
 
 
A kampány támogatásának céljával jött létre a kiállítás, melyen tíz magyar kiegészítő-tervező, speciálsan erre az alkalomra készített alkotása hivatott felhívni a figyelmet a témára és a Nawen kezdeményezésére. A résztvevő márkák: Rienne Creations, KOMOD, ENIHORN, Judit Takács, Abonyi Alma, Karman Jewelry, Nemesi Anna, Tapolcai Zsuzsa, Heizer Noémi és a Beango. A tervezők inspirációs forrása pedig értelemszerűen a vakság, gyengénlátás és a Braille-írás volt. Utóbbi több kiegészítő dekorációjaként is megjelenik szavak, idézetek formájában. A nemes szándék mellett érdekes megfigyelni a tervezők interpretációinak személyes vonásait, egyéni gondolataik kifejeződését is.
 
A kiállítás június 2-ig tekinthető meg a Corner Design Store (Lónyai utca 14.) kiállítóterében. Ugyanitt, a zárónapon, június 2-án egy jótékonysági árverésen vehetnek részt az érdeklődők, melyre az Eventbrite online felületén lehet regisztrálni. Az összegyűlt adománnyal a látássérült gyermekeket is segítő „Szól a Szív” Alapítványt szeretnék támogatni a rendezvény szervezői.

 
 

Dobos Emesét, a projekt megálmodóját divatról, társadalmi felelősségvállalásról, magyarországi viszonyokról és a kiállítás létrejöttének körülményeiről, szándékairól kérdeztük.
 
ONE: Milyen cél, szándék fogalmazódott meg a kiállítás koncepciójának kialakításakor? Van-e konkrét célközönség?
D.E.: Szerettük volna összekapcsolni a divatot, a technológiát és egy fontos társadalmi kérdést: jelen esetben a vakok és gyengénlátók esélyegyenlőségét. A divatnak amúgy is a technológiai fejlődés az egyik legfőbb mozgatórugója, szerettük volna megmutatni azt, mennyire rugalmas, mennyi mindenre reflektál és a követőinek mennyi új dologra tudja felhívni a figyelmét. Célközönségünk tulajdonképpen mindenki, aki kicsit is fogékony a divatra, a szépre, a társadalmi kérdésre, felelősségvállalásra és a technológiára, startup-okra, ugyanis egy magyar startup cég, a Nawen pénteken (május 29-én) induló crowdfunding-kampányát támogatja a mi kezdeményezésünk.
 
ONE: Nem újdonság, hogy a divatot társadalmi kérdésekre, jelenségekre reflektálni hivatott médiumként is tekinthetjük. Magyarországon általánosságban hogyan viszonyulunk egy-egy ilyen kezdeményezéshez? Mennyire nyitottak a magyar tervezők és a hazai közönség az ilyesmire?
D.E.: Azt hiszem, nagyon szerencsések vagyunk: a tervezők egyből rábólintottak, ahogy megkerestem őket a projekttel. Nem tudom, vonjak-e le ebből messzemenő következtetéseket, de első körben közép-európai projektet akartam. Határon túlról, már ha kaptam egyáltalán választ, az is nemleges volt. A magyarok azt hiszem nagyon fogékonyak erre, de a divatvilág is egyre nyitottabb minden outsider-dolog iránt, sok jótékonysági, esélyegyenlőségi kezdeményezés látott napvilágot a közelmúltban is, és folyamatban is van több, akár itthon is. A legtöbb tervező – már a jobbak – abszolút komolyan veszik a divat „erejét” és sokan szívesen részt vesznek egyéb kezdeményezésekben, kiállításokon is. A See More-t nagyon komolyan vették és rettentően megerősített a sok pozitív, bíztató visszajelzés.J
 
ONE: Milyen körülmények, feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezés sikeresen működhessen Magyarországon?
D.E.: Mindent lehet, csak akarni kell és tenni kell érte. Ha megtalálod azt a csapatot, akikkel együtt tudsz dolgozni, nincs lehetetlen. Bármit is találsz ki, lesz rá célközönséged, a mi célunk pedig pláne olyan, ami meleg fogadtatásra lelt.
 
ONE: Milyen nehézségek adódtak az esemény megszervezése során?
D.E.: Elsősorban a határidők: mindenki ötezer más dolog mellett önként és dalolva dolgozott a projekten. Nem mindig volt egyszerű összeegyeztetni az egyéb tennivalókkal, de minden időben készen lett, a tervezők is egytől-egyig őrült komolyan vették a felkérést. Súrlódások mindig vannak, ezekből emberileg is nagyon sokat lehet tanulni. Én hiszek abban, hogy a rossz dolgok is azért történnek veled, hogy tanulj és tapasztalj, hogy ezáltal még jobb légy.
 
ONE: A kiállítás komoly együttműködések révén valósult meg. A különböző iparágak közötti, valamint az azonos iparágon belül több szakember közötti együttműködés miben és hogyan segítheti egy ilyen kampány sikerességét, eredményességét?
D.E.: Minden segítséget megkaptunk a Nawen-től is, és a Corner Design Store galériavezetője, Hudecz Anna is elképesztő időt és energiát áldozott arra, hogy segítsen nekünk. Nekem nagyon jól esett, hogy a Nawentől az ő előkészületeik (kampányvideó, fotózás, eszköz megjelenése, stb.) alatt is kikérték a véleményem, és ez a mi oldalunkról is megvolt. Több szem többet lát, ugye! Mindenki ért valamihez, mindenki máshoz, egyedül nehéz kardoskodni. Nem is beszélve arról, hogy ha különböző iparágakat kapcsolsz össze: annyiszor több embert tudsz megszólítani. Így pedig mindenki jól jár, ez egy win-win szituáció, kölcsönösen tudjuk erősíteni és támogatni egymást.
 
ONE: Alakulnak-e esetleg további, hasonló tervek? Érdemes-e Magyarországon a divat társadalomformáló szerepével foglalkozni, és egyáltálán, lehet-e ilyenről beszélni? A szervezéskor voltak-e olyan előzmények, korábbi események, amelyek irányadóként szolgálhattak?
D.E.: Én nem zárkózom el semmilyen jövőbeli, társadalmi erejű kezdeményezéstől, akár a divattal, designnal karöltve, hozzám ez nagyon közel áll. Van is egy nagyszabású terv a fejemben, amiről remélem hamarosan hallani fogtok! Mindent kicsiben érdemes kezdeni, attól, hogy Magyarország, még építhetünk kultúrát, támogathatjuk a jót és a szépet, fontos a mikrokultúránk is, hogy higgyünk abban, hogy erősek vagyunk és lebegjen cél a szemünk előtt. Sok mindennek nincs itthon kellő hagyománya, kultúrája, de ez egyedül rajtunk múlik, hogy lesz-e. Aki ölbe tett kézzel ül és nyavalyog, az engem nem érdekel. Tegyen ellene, érte! Az esélyegyenlőség a divatban abszolút up-to-date, a Nawen-csapat is talált egy videót, azt hiszem, a japán divathétről, ahol egy gyengénlátó modell is végigment a kifutón. Ez most egy elég „trendi”, hot topic. Amúgy a magunk feje után mentünk, nem lebegett egy korábbi kezdeményezés a szemünk előtt. Jótékonysági árverés volt is és lesz is, a miénkre viszont exkluzív termékek készültek. 
 
ONE: Egyéni meglátásáid szerint milyen a magyar szakmabeliek, valamint a teljesen laikus, hétköznapi emberek meglátása a divat és társadalmi témák kapcsolatáról?
D.E.: Nyilván nem látom át teljesen a „laikusok” véleményét, mert már elég sok éve mozgok ebben a szakmában, de azt hiszem lehet egy szakadék a kettő közt. Ha csak a nagy példányszámban eladott magazinokat, legnézettebb műsorokat, legkövetettebb médiumokat, blogokat nézzük, nem feltétlenül azt tükrözik, ami a Nagy Divatvilágban történik. Nem mondom azt, hogy a divat fogja megoldani a társadalmi problémákat, de felhívhatja rájuk hatékonyan a figyelmet és segíthet ezeken. Ugyanúgy egy kommunikációs forma, mint hogy azért öltözködünk, hogy „önkifejezzünk”. Megmutatunk valamit, ami ráadásul erősen vizuális, és ezt mások is látják. A divatban már régóta „oldódik” az elérhetetlen, tökéletes szépség eszménye, ott vannak a trendi szépséghibák, a bőrhibák, most az idősebb modellek hulláma, vagy reflektorfénybe kerülő plus-size hullám az elmúlt pár évben.
 
ONE: A kiállítás péntek óta tekinthető meg, ami a teljes időtartamot tekintve azt jelent, hogy félidőnél járunk. Milyenek az eddigi visszajelzések?
D.E.: Eddig csupa pozitív, nagyon sok inspiráló visszajelzést kaptam, kaptunk, aminek nagyon örültünk, a megnyitón is nagyon jól érezték magukat a meghívottak. Reméljük minden gyönyörű tárgy elkel majd az aukción, szép áron, hogy abból majd mi is adhassunk. 
 
Az eseménnyel kapcsolatos aktualitásokról az alábbi Facebook oldalon lehet tájékozódni:
A Nawenről pedig ITT olvashattok bővebben.ONE Fashion,
Salvai Rami